Spisestuen

Museum50 Spisestuen

Spisestuen

– hos familien Nielsen:
Spisestuen er 370 x 370 cm og har forbindelse til dagligstuen gennem en 1½ dørs åbning. Der har tidligere været dobbeltdøre, for at holde på varmen i spisestuen, men efter besættelsen er dørene blevet fjernet, og karmene fornyet. Adgangen til køkkendøren findes midtfor i tegningens forgrund.

Til venstre i forgrunden en dør, der fører ud til en lille entré på knapt en kvadratmeter. (Hoveddøren sidder i gavlen)

I entrén findes kun en lille loftslampe og en knagerække med dekorerede bøjler.

Spisestuens møblering

Køkkenet er Marthas arbejdsplads – medens spisestuen er familiens fællesrum, og netop i spisestuen findes husets og familiens vigtigste møbel: Spisebordet – som er et forholdsvis nyt teaktræsbord med hollandsk udtræk og runde søjleben uden pynt.

Spisebordet er husets samlingspunkt. Det er her man indtager måltider i fællesskab – her man læser lektier og her familien læser dagens aviser og ugeblade (Avisers og ugeblades store formater var afhængig af denne kutyme: at læse ved et bord.

På regnværsdage er det her børnene får lov til stilfærdige lege, når voksdugen er lagt på – og det er her man holder ”Hyggeaften” med spil og lidt slik og senere sengetid (der normalt er kl. 8). Og det er spisebordet der er centrum for alle festlige og højtidelige begivenheder.

En gang om måneden har Niels Nielsen møde ved spisebordet – med sine kolleger plantet med hver sin øl om bordet, og denne aftan kommer alle børn tidligt i seng, men får lov til at ligge og læse.

 

Bemærk: Sidst i årtiet indtræffer et af 50érnes mange brud, idet der finder en ændring sted både i forhold til (kultur)vaner og boligindretning: Den nyindkøbte sofa i dagligstuen foran fjernsynet overtager rollen som familiens samlingspunkt.

En pudsig erfaring som mange der var unge i 50´erne gjorde, var at ligge og læse under dynen med en Nefalygte som læselampe. Det så ens forældre ikke, troede man, indtil mor en morgen, hvor man havde svært ved at komme op sagde: ”Din cykelygte trænger vel snart til et nyt batteri”. Svaret var det begavede: ”Øh…”.

Galleri:
Foto af de mange genstande kommer på siden efterhånden som emnerne bliver hentet frem og fotograferet.

 

Sennepsglas som blev brugt som hverdagsglas til børnene.


Copyright musum50 2015