Mode i 50´erne

Mode i 50´erne

Skrevet af Museum 50

Det er rimeligt at sige om 50´ernes mode, at –

Mode er det stof, som drømme er gjort af.

Afstanden var stor fra modehusenes creationer og til den fornuftige beklædning som kvinderne brugte. (for nu at sige det mildt).
Men netop derfor er det vigtigt at have dette drømme-element med, når man skal vurdere livsvilkårene 50´erne.
Alle sider er klik-bare:

Dior

Det er sjældent at et enkelt menneske, i løbet af et ti-år, når at sætte et markant aftryk på den vestlige verdens kulturelle udvikling, men dette er ikke desto mindre tilfældet med Christian Dior, der den 12. februar 1947 klokken 10.30 præsenterer sin første kollektion i Avenue Montaigne nr. 30.

Carmel Snow fra ”Harpers Bazar”, havde allerede i 1937 fået øjnene op for Diors talent, ved præsentationen af hans Cafe Anglais-model. Efter mode-opvisningen 1947, som viste den nye silhuet med nye længder, nye volumen, stram talje og fremhævet buste, sagde hun til Dior. (Citat): ”it´s quite a revolution, dear Christian! Your dresses have such a new look! (Citat slut)

Christian Dior lancerede i 1955 den nye stil ”A-linien”.

Christian Dior døde som 52 årig en 24, oktober 1957
Kilde: ( Diors hjemmeside)

Modestil

Dior´s modestil har gennem tiden været både forgudet og forhadt, og havde fra starten et problem, fordi mange modeller havde et stort forbrug af kjolestof – og det i tider, hvor der var pengeknaphed i hele europa. Andre problemer gav modeller, hvor kvinden visserligt tog sig godt ud – hvis hun da ikke skulle bevæge sig.
Disse problematikker er tydelige at gense i den tillempede nordiske stil, som ugebladene præsenterede, hvor hovedvægten på det praktiske, piftes op med detaljer fra modehusene.

Et ikon for New look blev den stramme lyse cafe-jakke mod den meget mørke nederdel med stor vidde.

Da det ikke er lykkedes mig at skaffe et billede af denne ikoniske model, har jeg efter bedste evne forsøgt mig som mode-tegner, og tegnet efter et fotografi for at sikre mig at flest mulige detaljer med.

Moden i danske ugeblade 1950 – 1960:

Kvindens påklædning i 50´erne fordelte sig typisk i tre grupper:
1) Praktisk: Kittel og forklæde til husarbejde Gummistøvler og voksdugsforklæde til storvask. Træsko og smækbukser til havearbejde.
2) Varmende tøj som vatteret morgenkåbe, varmt undertøj og ofte et lunende sjal, for hovedpartens boliger havde kun en kakkelovn som varmekilde..
3) Hverdagstøj til brug når men skulle handle (ofte omtalt som “pænt tøj” til forskel fra “fint tøj”) bestod af kjole, nylonstrømper, pæne sko, jakke eller frakke samt hat eller tørklæde. (Tørklædet for at holde på de med stort besvær kreerede krøller).

Det var irriterende som barn at blive kaldt ind klokken halvfem for at gå ærinder, men set fra i dag forstår jeg godt, at det for mor kunnne være nødvendigt at slippe uden om makeup og omklædning. Og hellere gå ærinde end se sin mor løbe i sutsko med en frakke over kitlen!

Husmoderens første opgave om morgenen var at varme vand til barbering og ansigtsvask og til kaffe. Derefter hælde koks på kakkelovnen, der (forhåbentligt) havde brændt over for natten.
Det var mandens (og når han blev større) drengens opgave at hente koks i brændeskuret.

“Sutskoene”, som man kaldte dem, var for ethvert medlem af familien det første man ledte efter med tæerne, når man havde svunget benene ud over sengekanten.

Tilsvarende gjorde sig gældende for mand og børn. Manden havde arbejdstøj og pænt tøj og børnene havde skoletøj – og tøj til at lege i.

1955
Der var i provinsbyerne oftest Varehuse der specialiserede sig i hverdagstøj, og takket være et Dalls Varehus katalog, kan vi få et sikkert overblik over “hverdagsmoden” i vinteren 1955-56. “KLIK”

Tagged , , , ,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Copyright musum50 2015