Martha´s Jul og Nytår 1955

Museum50 Martha Nielsen 35 år Martha´s Jul og Nytår 1955

Martha´s Jul og Nytår 1955

Skrevet af Museum 50

Før Jul …

Det er Martha der står for den overordnede planlægning i hjemmet, og for at komme begivenhederne i forkøbet, funderer hun over de de økonomiske rammer, så hun har et oplæg med julens forventede udgifter, som hun kan drøfte med sin mand.

Postbudet har været der med kataloget fra Daells Varehus, og Martha gennemgår omhyggeligt kataloget for at se priser holdt op imod børnenes ønsker.

Samtidig gennemgår hun dog også Brugsforeningens blad Samvirke for at se de muligheder der her er for gode julegaver til den rigtige pris.

Et særkende ved forbrugerne i 50érne var en stor loyalitet overfor de forretninger, som man havde valgt at handle hos. Et forhold der var udtryk for nøje kalkulationer fra begge sider, det handlede for begge parter om godt købmandsskab.

Martha handler til daglig i ismejeriet 80 meter nede ad af vejen. 60 meter hen ad næste vej ligger en købmand og om hjørnet en lille viktualiehandler, hvor hun køber pålæg og småkød.

Der er ca. en kilometer til den næste Købmand i Østergade, som havde byens bedste kaffe, og samme afstand til bageren i Nørregade. Afstanden til centrum, Algade/Kirkepladsen er ca. 1½ kilometer.

Et pudsigt fænomen ved 50érne var, at ingen fruer – ud over jordemoderen og fruen der ”krassede” penge ind til Brændselsforeningenm – kørte på cykel.

Det var acceptabelt at gå ned til ismejeriet i sin kittel – men skulle man længere, så var det : Læbestift, nylonstrømper, kjole/frakke og hat, for andet ville være, at kaste skam over sin familie !

Dokumentationen har jeg hentet fra mit eget barndomskvarter i Nykøbing Mors.

Efter flere dages overvejelser beslutter Martha sig for at følge loyalitets-princippet, og forelægger for familien Samvirkes Julenummer, som det man kan ønske ud fra, og hvor priserne passer til selv den lille pengepung. Marianne og Poul er lettede, for én ting er det at ønske sig store gaver – noget helt andet at skulle punge ud til …

Link til julenummeret af Samvirke 1955:
classic.samvirke.dk/magasin/december-1-1955

Og her er kataloget fra “Dalle Valle” Julen 1955:

Tagged , , , ,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Copyright musum50 2015