Hjælpekasser

Museum50 Hjælpekasser

Hjælpekasser

 Sygekassen

 

Hjælpekasser

 

Bombebøssen

 

Brændsels-foreninger:

OCH: Vores familie i stuen og min bedstemor på 1.ste var i 50´erne medlemmer af ”Brændselsforeningen” i Nykøbing Mors, og det var min mors kusine Thora Pedersen, som kom en gang om måneden og fik et fast beløb, som så kunne omsættes til brændse om efteråret: Kul, koks, briketter og briketter. Tidligt i 50´er havde vi også lidt tørv.

Lokalhistorisk arkiv på Museum Mors har været så venlige at stille de her viste fotografier til rådighed for Museum50.dk.

Jeg mangler nu at få indsamlet viden om Brændsels-foreningens forretnings-grundlag, men så meget ved jeg fra Jysk Telefon 1958, at adressen var: ”Havnen” og telefonnummeret “218” Et telefonnummer, der også fremgår af det første foto, som er fra 1957:
Kul og koks ankom hovedsageligt fra Polen og det mildest talt snavsede motorskib lossede kullede små 100 meter fra Brændsels-foreningens port hvor den nye? lastbil holder. Måske er det lastbilens ankomst til pladsen, der har givet anledning til fotograferingen. Når jeg benævner det polske skib som snavset, så er det på grund af de lokale sømænds omtale: “Sådan ville et dansk skib aldrig se ud.!!!”

De næste to billeder er samme forretning, som her er fotograferet i 1992. Interessant er det at se at kul, koks, briketter og optændingtræ nu er udskiftet med olie fra Statoil.
“Luftfotografiet” er også værd at lægge mærke til, da det var svært at få et overblik og virksomheden i 50 erne.

.


Copyright musum50 2015