Citater

Citater

Skrevet af Museum 50

I Viborg Stifts Folkeblad i tillægget “Livsstil” uge 50 / 2016 er der en artikel om Hanne Reintoft med titlen: “Livets mening er at være til nytte” og selve klummen indledes med følgende citat:

I bogen “Afdansning i den borgerlige”set og fortalt af Malin Lindgren indledes bogen med dette forord: :
    

Fra Nationalmuseets side om: Åh, Karoline
En Særudstilling på Brede Værk, Lyngby. 25. maj – 23. september 2012
Citat: “Udstillingen er bygget op omkring fem køkkentableauer med tekster om samfundet, trends og mad- og spisevaner gennem fem årtier.
Til hvert årti er der en ”søjle” med de mest markante køkkenredskaber og – maskiner og en gine med Karolinedragter.
Dog ikke fra 1950’erne, da ”Karolinepige- institutionen” endnu ikke er etableret. Fremtidens køkken er en form for installation, der viser fremad.

1950’ernes køkken
Det hele begynder
med svære tider og rationering af forskellige fødevaregrupper. Kød var dyrt – især kyllinger. Få havde køle- eller fryseskab, så maden blev indkøbt dagligt og var udpræget årstidsafhængig.
Kvinden blev fremstillet som den gode husmoder, hvis ansvar det var at sørge for familiens ve og vel, og det gjorde hun naturligvis bedst (ifølge fødevarereklamerne) ved at servere god og næringsrig mad.
Trenden indenfor madlavning var, at få så mange kalorier og vitaminer pr. krone som muligt og så skulle det samtidig gerne smage godt.” ( Citat slut)

Citat fra hjemmesiden http://mad-i-50erne.resource-it.dk
Økonomi og mad
50’ernes madbudget var stramt i de fleste familier. Rester blev altid anvendt i nye retter og ellers årstidens tilgængelige ingredienser.

I dag udgør madbudgettet for en typisk dansk familie under 10% af den samlede indkomst (Danskere er nærige når de handler fødevarer. (n.d.)) svarende til ca 17.000 kr.
I 1955 udgjorde madbudgettet ca. 24% af den samlede indkomst svarende til 3.450 kr i 1955 eller 50.622 kr i nutidskroner (Madbudget før og nu. (n.d.)).

Vi bruger altså både mindre rent procentmæssigt og i kroner/øre i dag på mad, end man gjorde i 50’ernes Danmark.
Brug makaronivandet: 

Citeret fra Alt for Damerne: det plejer ellers at gå i vasken, men det er udemærket til at jævne urtesuppe med. Tænk på det næste gang, De planlægger en middag med makaroni, og gå frem som følger: kog makaronien i rigeligt vand, tilsæt et lille løg og eventuelt en bouillonterning. Den afsiede væde fortyndes med det vand, urterne til suppen er kogt i. Drejer det sig om rosenkålsuppe, lieres blandingen af urte- og makaronivand med en æggeblomme, inden kålen tilsættes. Gulerodsuppe tilsættes ikke æg, men efter at de kogte gulerødder er skåret ned i urte- og makaronisuppen i runde skiver eller terninger, tilsættes en god, stor portion hakket persille, der skal varmes med uden at koge.
Alt for Damerne nr. 8 / 20. februar 1951 (Citat slut )

Museum50 kan på det varmeste anbefale at besøge: http://mad-i-50erne.resource-it.dk
– og dykke ned i det fint ordnede stof om:
Fedmeepidemi – Kalorier – Studentens diæt – Hygiejne – Køleskabet – Redskaber – Økonomi og Mad (med madplaner fra 50´erne.

Tagged , , , ,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Copyright musum50 2015